utorok 30. apríla 2013

10 dôvodov, prečo zamestnať ženu rovno po materskej

Zamestnávatelia sa nehrnú do zamestnávania žien, ktorým sa práve skončila materská. A to robia obrovskú chybu. Žena po materskej môže byť obrovským prínosom pre firmu! Známe sú dôvody zamestnávateľov, prečo nezamestnávajú tieto ženy. Majú deti. Deti bývajú choré. A čo ak bude chcieť ďalšie dieťa? Opäť zmizne hoci aj na tri roky ku kočíku a oni jej budú zo zákona ohrievať stoličku. Možno je aj trochu blbá, lebo určite vie hovoriť len o plienkach a čo ak dokonca infantilne šušle! Mamina, však unudí kolektív k smrti! No, možno áno možno nie, ale tieto ženy majú aj svoje benefity.



Prečo sa oplatí zamestnať ženy rovno po materskej?

1. Ich predchádzajúci šéf bol tyran. Áno bol. Povedzme si úprimne, očakával 100 percentný výkon a neposkytoval žiadnu dovolenku. Stále na ženu kričal. Bol neuveriteľne prieberčivý a často sa hádzal o zem na nevhodných miestach. Zničil akúkoľvek snahu o poriadok. Nijako sa mu nedalo zavďačiť. A to ani nehovoríme o náladovosti. Každý nový šéf bude mať v komplikovaní jednoduchého latku poriadne vysoko.

2. Vedia variť a piecť. Každá žena na materskej aspoň pričuchne k umeniu varenia a pečenia. A tieto ženy potom pečú a do kancelárie nosia rôzne zákusky a koláčiky, ktoré doma upiekli. Robia to pri rôznych príležitostiach. Napríklad, keď majú narodeniny, meniny, alebo ak má nejaký sviatok kolega, či šéf. Tiež chutne prispieva na vianočné večierky a iné akcie. Prípadne ani nepredstiera dôvod, skrátka prinesie koláčiky len tak. OK, nie všetky, ale veľa z  nich to robí.

3. Sú majsterkami multitaskingu. Nikto. Žiaden chlap, ale ani žiadna žena, ktorá nemá deti, nemá najmenšiu predstavu o tom, čo je to skutočný multitasking. Nie. Iba žena, ktorej reve jedno decko na rukách a druhé ju ťahá za nohavice, kým ona pripravuje obed. Zároveň treba dať pozor, aby sa nikto neobaril, nepodrezal a neposral. (Nie, ak ste toto nezažili, neviete, čo je to multitasking. Môžete si hovoriť, čo chcete, ale fakt nie)

4. Vedia pracovať pod tlakom. Tieto ženy trpeli spánkovou depriváciou a pracovali. Pracovali dokonca aj v nadmernom hluku. Museli sa vysporiadať s neuveriteľne smradľavým materiálom. Často pracovali bez toho, aby sa vôbec najedli, napili, či navštívili toaletu.

5. Vedia plánovať. Každá jedna prechádzka obnášala kontrolu tašky: plienky, máme, pitie, máme, hrkací sloník, máme, servítky, máme... Obsah tašky samozrejme korešpondoval s miestom výletu, s dĺžkou pobytu, s ročným obdobím, s aktuálnym počasím a vlastne úplne so všetkým. Ak žena zle nabalila tašku, alebo nesprávne rozvrhla trasu, či zvolila nesprávny čas, nastal problém. Takže tieto ženy sa naučili excelentne plánovať.

6. Práca je pre ne vzrušujúca! "Aha havino! To je havo! Aha havo!" "Havo?"Takto si pokecáte napríklad s dvojročným dieťaťom. S niektorým možno trochu viac, s iným ani takto nie. A teraz si predstavte, že sa zrazu začne rozprávať o pracovných veciach! A všade naokolo sú dospelí ľudia! Žena nemusí dávať pozor či nejaký kolega lezie na stôl, vylieva vodu z vázy na zem, alebo dokonca prežúva hlinu z kvetináča! Nie! Oh, toto je tak vzrušujúce!

7. Pracujú naplno. Báli ste sa že ak zamestnáte takúto ženu, že sa nebude naplno venovať práci a bude utekať do jaslí, alebo do škôlky pre svojho drobca? Báli ste sa oprávnene. A tiež ste sa báli, že bude s chorými deťmi doma na očeerke? Aj tento strach je oprávnený. A nie ste jediný, čo sa toho obáva. Žena sa obáva tiež. A preto maká, aby všetko stihla včas. Nemá čas vypaľovať zobák desať krát za deň, ako iní kolegovia. Kávu tiež nečapuje trikrát denne. Pracuje, pretože o pol piatej zatvárajú škôlku a ona chce všetko stihnúť. A keby náhodou deti ochoreli, aby nemala priveľa restov. Skrátka maká.

8. Dodržujú termíny. Na materskej sa sledujú termíny. Existujú rôzne tabuľky, ktoré hovoria, kedy sa má dieťa usmiať, kedy si má sadnúť, kedy začne chodiť a rozprávať. Ženy tieto tabuľky sledujú, registrujú každý termín a ak ho ich dieťa prešvihne, tak stresujú a okupujú čakárne u pediatra. Žena musí sledovať termíny. Ak nesleduje, tak na materskej sa ľahko stratí v čase. Nebude ani vedieť aký je deň. A ak prešvihne nejaké divadielko, či kolotoče, tak je absolútne isté, že ju malý šéf dokonale sprdne.

9. Vedia si stanoviť priority. Deti sú špinavé, oslintané a zasoplené, treba ich umyť. Kôš na prádlo exploduje, žehlenie tiež čaká. V hrnci vrie večera a pes chce ísť na prechádzku. Jedno dieťa si kreslí, kým druhé mu kradne farbičky a logicky nasleduje rev. V kúpeľni nejaké dieťa nezavrelo vodu, na zemi sa začína vytvárať mláčka a lezie už popod dvere. Do toho prichádza muž z práce a potrebuje pomôcť s prineseným nákupom. A otázka znie: Čo budeme riešiť prvé? Takéto úlohy na stanovenie priorít riešia ženy na materskej cca tri krát denne.

10. Milujú peniaze. Jeden z dôvodov prečo ženy po materskej nastupujú do práce sú samozrejme peniaze. Kto nemusel existovať z rodičovského príspevku a platiť z toho veci pre dieťa aj seba, nikdy nepochopí, ako sa cíti žena, ktorá po takejto finančnej suchote obdrží hoci aj priemernú sumu peňazí. A už nikdy nebude chcieť trieť biedu! Bude pracovať! Aby mala prachy, prachy, prachy! A bude pracovať pre vás!