streda 27. apríla 2016

15 sebeckých a praktických dôvodov prečo dojčiť

Dojčenie sa často chápe ako nejaký druh obety pre dobro dieťaťa. Existujú však vysoko sebecké dôvody, pre ktoré sa môžeme rozhodnúť dojčiť, aj napriek počiatočným pocitom, ktoré by sme jemne mohli nazvať "nepríjemné". A to sme povedali veľmi jemne, keďže väčšina žien má úvodnú skúsenosť, ktorú možno popísať, ako kusnutie pirane na holé mäso na prsníku. Ale má to aj svetlé stránky. Čo by mohlo ženu motivovať, aby vytrvala? Trošku sebeckosti.





1. Prachy

Pretože umelé mlieko je drahé

Ak žene dochádza motivácia bojovať, možno by ju nakopla prechádzka popri regáloch s dojčenskými mliekami. Dobré pálky, čo? A to sa ešte nebavíme o príslušenstve. Fľaše, cumle, dojčenská voda, sterilizátory ohrievače, ochladzovače... (Ježšmárjáááááá to fakt stojí hentoľko? Fakt!)



2. Spánok

Pretože sex sa preceňuje, ale spať sa musí

Kľúčom k prespatým nociam je dojčenie po ležiačky a spoločné spanie. Fakt. Aj to najrýchlejšie zarobené dojčenské mlieko (termoska, nachystaný presný objem prášku, shake it, shake it, baby! Yeah!) nebude nikdy také rýchle ako vyhrnutie trička a pritiahnutie dieťaťa. Kŕmenie v polospánku má za následok, že sa ani mama ani bábo plne nezobudia. A mama je pekne vyspatá. Síce trochu polámaná, ale vyspatá.



3. Logistika

Pretože nevyzeráme dobre s plnou poľnou

Žiadna naprataná taška. Ak by ste išli cestou úplného low costu (dajme tomu, že pridáte aj bezplienkovú metódu a zaobídete sa len s pár plienočkami "pre istotu"), môžete cestovať skutočne naľahko. Dvojdňová návšteva sa nezmení na sťahovanie národov, lebo bábo potrebuje milión somarín, aby sa najedlo.

4. Neskoršie príkrmy

Pretože dojčiť je jednoduchšie ako variť a pučiť zemiak

Dojčené deti sa začínajú prikrmovať o dva mesiace neskôr ako nedojčené. To je o dva mesiace menej pasírovania krumpličiek a mrkvičiek. Neskoršie kašičky a výživky - viď bod 1.- menej drahej detskej stravy, ak sa rozhodnete pre kupované pretlaky, Tiež viď bod č. 3 - žiadne pretlaky ani lyžičky v taške o celé dva mesiace (alebo aj viac) dlhšie!



5. Bejby nárazník

Bejby nás ochráni pred zlými ľuďmi

Sú situácie, kedy sa súrne potrebujete vzdialiť, inak niekomu ublížite. Na to celkom dobre poslúži dojča, ktoré sa práve vtedy súrne potrebuje najesť. Sú ľudia, ktorí sa na vás natlačia a venujú vám svoju obsiahlu osobnosť aj počas kŕmenia z fľaše, ale málokto je taký otrlý, že vlezie pomaly až do výstrihu, Aj keď...nájdu sa aj takí.



6. Keď to fakt nechcete jesť

Kokos, to je hádam tri roky po záruke

Babo nesmie kapustu, ani fazuľu či sóju, Bábo nemôže ani orechy, mlieko, tvaroh...skrátka bábu nerobí dobre nič, na čo momentálne nemáte chuť, čo vyzerá pofidérne, alebo čokoľvek, čo z akéhokoľvek dôvodu nemáte chuť jesť, či od osoby, ktorej nedôverujete. Super trik použiteľný na návštevách, keď nechcete nikoho uraziť, ale ten blivajz fakt nechcete jesť.



7. Dokonalá matka

Som bohyňa!

Z nejakej príčiny stačí dojčiť a žena hneď získa akýsi opar dokonalosti. Pretože jej mliečne žľazy produkujú mlieko. Wow.



8. Žiadne plytvanie

Dokonale vyriešený dopyt aj ponuka

Ak zarábate umelé mlieko, nikdy neviete, koľko ho dieťa potrebuje a preto ho treba urobiť o trochu viac, ako zvykne vypiť. Pre istotu. Ak ho nevypije, tečie výlevkou dolu kanálom. Škoda. Litre a litre umelého mlieka už skončili v kanáli. Mlieko v prsníku nepodlieha skaze. Nič neskysne, nič sa nepokazí. Ak dieťa nevypije, počká ho to tam krásne čerstvé do najbližšieho kŕmenia. Neplytváme, neprodukujeme odpad.



9. Zmrzlina!

Štýlové hryzátko

Z materského mlieka sa dá urobiť niečo ako nanuk, ktorý môžete ponúknuť dieťaťu v horúcich dňoch a ako pomoc pri prerezávaní zubov. Nie, nedostatne z toho laryngitídu. Netreba gély a hryzátka. Výlet do lekárne a prachy ušetrné.



10. Neželané babysitterky nemajú šancu

Ale keď on chce len mňa

Svokra chce strážiť malého/malú a vy jej z nejakého dôvodu nedôverujete? Alebo máte podobný problém s akýmkoľvek iným členom rodiny. No... bohužiaľ malý/malá je dojčená, fľašu nechce, musí byť len so mnou a hotovo. Zároveň vieme, že keby sme fakt veľmi chceli, ešte je tu stále možnosť zaostarať si cievku, ale psssst, svokre ani muk.



11. Šeherezáda na diváne

Obsluhujte ma!

Aspoň v začiatkoch dojčenia je priam žiadúce váľať sa v posteli alebo na gauči a nechať sa obskakovať. Ak sa nikto nechytá, že by sa toho obskakovania ujal, môže celá domácnosť kľudne aj spustnúť. Toto je presne to obdobie v živote, kedy je spoločensky akceptovateľné žiť medzi hromadami neposkladaného prádla. Prežijú to aj starší súrodenci. Vezmite ich k sebe na gauč a pustite im Frozen, alebo Mimoňov.

12. Detská kozmetika vždy so sebou

Kozmetická taštička v podprsenke

Takže na čo všetko sa dá použiť materské mlieko. Na vyčistenie nosa, uší, tváre, atď. Ups, ste na opekačke a nemáte ani tú blbú vlhčenú utierku, lebo sa skrátka minuli? Nejaká servítka sa tam určite nájde (najlepšie keby nebola od špekačiek) a ďalej už viete, čo máte robiť.

13. Naspäť do normálneho oblečenia

Pretože kto by chcel dostávať otázky typu "jéééj, vy čakáte ďalšie a tak skoro?"

Dojčením môžeme spáliť až 500 kalórií navyše denne. Dojčením sa tiež zmenšuje maternica. Menšia maternica, menšie pandero. Menšie pandero, šup do starých riflí. The end.


14. Teta z Ameriky

Niektoré náštevy ešte nemusia chodiť 

Teta z Ameriky, viete, tá čo chodieva každý mesiac, tá čo spôsobí. že vám brucho žerú zubaté potvory a vy sa v bolestiach chúlite na posteli, tak tá nemusí prísť tak skoro. Je pravdepodobnejšie, že teta z Ameriky sa tentokrát dostaví až po nejakej dobe. Obzvlášť ak popri dojčení máte ešte dieťa nasáčkované v posteli. P.S: Toto platí len pre metaforické tety z Ameriky. Na skutočné tety z Ameriky nemá vaše dojčenie žiadny dokázaný vplyv.


15. Budujete národ!

Konaj lokálne, mysli globálne


A ešte nakoniec taký bonbónik na záver :-)