streda 10. apríla 2013

Ako sa robí káva na materskej

Žiadny barista si nevie predstaviť, aké zverstvo sa dá spraviť počas prípravy kávy, ak ju robí žena na materskej. Ak by si to vedel, predstaviť, táto predstava by sa stala jeho nočnou morou. Predovšetkým, počet žien, ktoré si počas materskej robia kávu z čerstvo praženej a čerstvo zomletej kávy je blízky nule. Mlynček na kávu totiž vrčí a dieťa keď ho počuje väčšinou reve. Aj z koťoga, teda kanvičky na kávu sa počas materskej robí káva ťažko. Už niekoľko kanvičiek padlo za obeť matkám na materskej, pretože im zhoreli. Matky sa uchyľujú k úplnému dnu kávového sveta, k "neske". "Nesku" budeme tomto článku nazývať "káva", OK? Preto ak máte nejakého známeho baristu a máte ho radi, tento článok mu neukazujte.



Pretože toto je záznam cesty do pekla.


Vyberiem šálku naložím kávu, zalejem vodou - studenou. Spamätám sa a začnem odznova. Vyberiem mlieko z chladničky, otvorím, vrchnák hodím do koša. Spamätám sa. Vrchnák vyberiem, umyjem a dám naspäť na mlieko. Mlieko vrátim do chladničky. Spamätám sa. Vrátim sa po mlieko, nalejem do kávy odložím. Ochutnám, vypľúvam, bez cukru je to blé.


- Nachystám si kávu, prisypem cukor, zalejem vodou z konvice. Káva je nejaká čudná. Vôbec sa nerozpúšťa. Voda totiž nie je prevarená, je úplne studená. Zamiešam rýchlejšie a vypijem takú studenú. Káva a cukor mi škrípu v zuboch.

- Nachystám si kávu, cukor zalejem pridám mlieko. Riadne si chlipnem, vypľúvam a chce sa mi grcať. Poriadne sa rozospatými očami pozriem na dôzu, z ktorej som nabrala cukor.  Pšeničná múka, polohrubá.

- Káva je hotová nalejem smotanu na varenie (ostala po paprikáši). V káve plávajú nejaké biele kúsky. Zamiešam a vypijem. Nič mi nie je.

- Do šálky nasypem kávu, cukor, zalejem, pridám mlieko. Zamiešam a odložím do chladničky. Čože!? Kde je moja káva?

- Zarobím si kávu. Došlo mieko. Dieťa nedopilo sunar? Výborne! Dolejem do kávy. Fuj! Tak toto som urobila posledný krát, ako to to decko môže piť?

- Vyberiem hrnček. Odmerkami, ktoré ostali po sunaroch naberám kávu a cukor. Zarovnávam nožíkom presnú dávku. Čože?!

- Naberiem kávu, cukor, zalejem vodou a dolejem mlieko. Vo chvíli, keď chcem priskrutkovať cumeľ si uvedomím, že som si práve zarobila kávu do kojeneckej fľašky.

- Urobím si kávu ráno o šiestej. Okolo druhej poobede ju studenú vypijem.

- Ráno si chcem urobiť kávu, ale nájdem pri konvici jednu hotovú skoro plnú, ktorá tam ostala zo včera poobede, tak iba doplním horúcu vodu na zohriatie a vypijem. Je OK.