štvrtok 13. júna 2013

O umelom mlieku

Všetci vieme, že najlepšie jedlo pre novorodenca je materské mlieko, ale jednoducho nie vždy ide všetko ako po masle. Pre tých, ktorým to nejde a nejde a nejde, je tu mlieko umelé. Rodičia to často kúpia s tým, že je to pre bábätká, je to jedlo, je to malý zázrak. Teraz tu nebudeme umelé mlieko nejako zatracovať, ani velebiť. Iba sa pozrime, čo to vlastne to umelé mlieko je.




V prvom rade ide o sušené kravské mlieko. To si treba uvedomiť v hneď na začiatku. Nejde o žiadnu nebeskú mannu, ani tajomný recept pána alchymistu  Obyčajný Sunar, Beba, Nutrilon, Babylove, čokoľvek, okrem pár sójových a iných osamelých bojovníkov v regáloch, to všetko je od kravy. Toto práškové mlieko je samozrejme upravené tak, aby bolo ľahko stráviteľné aj pre novorodenca.

Dnes niektoré skupiny ľudí umelé mlieko zatracujú a označujú ho za obchodný ťah. A majú pravdu, určite tu ide o nemalé peniaze. Jedným dychom dodávajú, že boli časy, kedy umelé mlieko neexistovalo, a žili sme. Toto už je omyl. Pravda je totiž taká, že voľakedy umelé mlieko nebolo a deti kapali ako muchy. Problémy s dojčením nie sú totiž výdobytkom modernej doby (a keď už sme pri tom, tak ani ľudskej rasy). Za vysokou detskou úmrtnosťou  minulosti stáli samozrejme aj iné faktory, avšak nedostatok materského mlieka  a následné kŕmenie hocičím iným je jeden z nich.

Ak by ste dnes kŕmili svoje niekoľkomesačné dieťa mliekom z tetrapaku, či nebodaj rovno od kravy, je možné, že vám na dvere čoskoro zaklope teta zo sociálky. V minulosti bolo práve mliekom od kravy, či kozy kŕmené množstvo detí po celom svete. A nepotrebujú ani fľašu, cucnú si priamo zo zdroja. Nie každý má možnosť zaobstarať si dojku. Zvlášť mliečne kultúry nemajú problém napríklad pichnúť svojmu  novorodencovi do úst hoci aj kúsok syra na spôsob dudla. U nás je takéto správanie hodnotené často ako pokus o vraždu a umelé mlieko je jediné vhodné pre deti.

Čo hovorí história?
Úplne najstaršia história na nás z diaľky máva a kričí: Tvoje dieťa chce jesť! Daj mu jesť! Nemáš? Daj nadojčiť sestre, mame, bratovej frajerke, pracovnej sile zvanej dojka, krave, koze, ovci, kobyle, alebo hoci aj psovi. Dieťa chce jesť. Kto má mlieko nech dá. Ak mlieko nie je, rozrobíme hoci aj vodu zo studne s troškou múky a skúsime. Však je to tiež biele. A tu vznikajú problémy, pretože aj keď tento druh výživy niektoré deti prežili, stále tu bolo vysoké percento detí, ktoré umierali. Prečo? Pretože jedla mohlo byť málo, dieťa mohlo mať alergiu, intoleranciu, prípadne bolo takéto jedlo pre neho bezcenné. Ale to je história.

Veci sa pohnú vpred v roku 1867, kedy sa rozbieha firma Nestlé. Henri Nestlé bol chemik, obchodník a vynálezca. Vynašiel Farine Lactée Nestlé a následne ho, ako obchodník, začal predávať. Správne, ide o umelé mlieko. Jeho vynález začal zacharňovať životy. Bol to zázrak. Tisíce detí, ktoré by inak pravdepodobne zomreli, prežili. Umelé mlieko (formula) sa začalo predávať ako tovar, nie ako liek (pôvodne sa umelé mlieko chápalo ako zdravotný doplnok). A to za cenu prijateľnú aj pre menej zarábajúce vrstvy. A prišili aj iné firmy, ktoré si chceli urvať svoj kvietoček na tejto čerstvo rozkvitnutej lúke. Zrazu nebol dôvod trápiť sa, stačilo prísť do obchodu a na poličke boli pekne naukladané škatule a konzervy s umelým mliekom za prijateľnú cenu.

Príprava takého umelého mlieka, to bol rituál. Ráno ste zarobili dennú dávku, presne ste namerali sušené mlieko aj prevarenú vodu, naliali do fliaš a nachystali do chladničky. Cez deň ste len vyberali a prihrievali o vo vodnom kúpeli. Samozrejme pokiaľ ste mali chladničku. Ak ste nemali, tak pekne vždy čerstvú dávku.

Čo znamená umelé mlieko v praxi? Prežili viaceré "viacerčatá", aj tie úplne maličké. Prežili predčasne narodené deti. Prežili aj deti, ktorým pri pôrode umrela matka, či bola tak vyčerpaná, že kŕmenie by už nezvládla. Pravdepodobne ste chceli od svojho muža, aby vám zabezpečil chladničku. A tiež sa popredalo celkom dosť sklenených fliaš a cumlov. Tie bolo treba poriadne umývať a časom kupovať nové a nové. Takže obchody sa hýbali. A čo viac, zrazu mohol dieťa nakŕmiť aj otec, dedo, či hoci aj sused. Takže muži sa mohli/museli zapájať. Ženy pokojne nastupovali do práce (pokojne v rámci možností). Ich dieťa malo o jedlo postarané u opatrovateľky, alebo v jasliach. Umelé mlieko malo na spoločnosť neodškriepiteľne veľký vplyv. Otázku, či je naozaj nutné, aby bolo na trhu toľko značiek a či je v poriadku, aby bol predaj umelého mlieka taký rozsiahly nechám zámerne nezodpovedanú.

V našich končinách je zakázaná akákoľvek propagácia umelého mlieka pre novorodencov. Teda žiadne bilboardy, žiadne vzorky, žiadna cena v súťaži, nič. Že ste len toť nedávno jednu videli? Ale to bolo tzv "pokračovacie" mlieko. Dvojka, alebo aj trojka, či štvorka. Takže nejaká reklama tu je, ale až na mlieka, od 6. mesiaca. Ak sa poriadne pozriete, jediný rozdiel obsiahnutých vitamínov bude asi v tom, že dvojka obsahuje železo a tiež trošku rozdielne pomery. Skutočný základný rozdiel medzi mliekom označeným 1 a akýmkoľvek iným číselkom, je inde. Totiž iba škatuľa označená číslom jedna, je skutočne najpodobnejšia materskému mlieku. Preto, ak napríklad prestávate dojčiť a dieťa má hoci aj dva roky, ako náhrada je lepšia jednotka. Alebo nič.

Umelé mlieko je vo svojej pôvodnej definícii mlieko pre deti do jedného roka. O-ou. Objavuje sa nám tu aj nejaké umelé mlieko pre deti do troch rokov? Kníh a článkov o mlieku a tom, že je to potravina pre mláďatá  v raných štádiách vývoja je prístupných kopec, preto sa možno ani netreba veľmi rozpisovať. Dokedy by normálne pilo dieťa materské mlieko? Kedy asi by sa odstavilo? Veľmi málo detí si pýta mlieko do troch rokov, alebo aj dlhšie. Veľa detí sa odstavuje okolo roka, iné aj v dvoch. Často za dojčením nesmútia deti, ale odvrhnuto sa cítiace matky. Ako dlho je potrebné podávať umelé mlieko? Žeby dlhšie? Sedliacky rozum nám hovorí, keď už raz mám dieťa na umelom mlieku, som si plne vedomá toho, že ide o náhradu. Náhradu treba čo najskôr vymeniť za niečo normálne. Teda za normálne jedlo. Vie si vaše dieťa doplniť živiny a energiu z pestrej tuhej stravy? Ak áno, treba mu ešte umelé mlieko?

Často riešeným problémom je, ktorú značku si vybrať. Pozrite si zloženie. Je často totožné. Ak si však chcete priplatiť za peknú krabicu, či pútavú reklamnú kampaň, nech sa páči. Zvlášť veľké firmy opakujú, že nie je dobré striedať značky mlieka a papagájujú to po nich aj niektorí pediatri. Ale cca polročné dieťa postupne zaraďuje do svojho jedálnička nové potraviny. Pozeráte akej "značky" je jablko? Minule sme kúpili Idared, a "sadlo", tak nekupujme Red delicious ani Gala, lebo by narobili paseku. A už budeme vždy kupovať iba Idared. Niekedy nie je na vine, že bábo plače to, že ste vybrali "nesprávnu" značku mlieka, ale to, že dieťa sa vôbec musí nastaviť na umelé mlieko. Čo je v podstate kompletne cudzia potravina. Chvíľu potrvá, kým sa na ňu nastaví. Pri starších deťoch je možno dobrou stratégiou kupovať to mlieko, ktoré je v akcii, prípadne ho pomaly vynechávať úplne. Skutočne, ročné dieťa, ak nemá špeciálne potreby ohľadom stravy, nemá mať prečo nejakú reakciu, ak zmeníte značku mlieka.

Aký je sumár? Umelé mlieko je špeciálne upravené kravské mlieko pre deti do jedného roka. Je to náhrada za mlieko materské. Či je dobré dávať mlieko umelé, možno vysvetliť jedným trochu nechutným spôsobom. Ak mi ochorie mliečny zub a budú mi ho musieť vytrhnúť, tak prijmem náhradu - kravský zub a ten mi pomôže žuť. Ale nebudem si trhať zdravý ľudský zub, aby som dostala ten kravský, len preto, že má takú peknú plochú žuvaciu plôšku. A aj keď mi už narastie namiesto toho mliečneho zuba zub  trvalý, stále budem žuť tým kravským. O.K. to bolo trochu psycho.



P.S. Viete, prečo nám kravička dáva mliečko? Pretože jej predčasne odstavili teliatko. Akonáhle sa mlieko spustilo, teľa separovali a krava sa stala dojnicou. Inak by všetko mlieko vypilo teľa. Pravidelným dojením množstiev mlieka, ktoré by teľa prirodzenou cestou nevypilo, sa dosiahlo to, že krava dáva množstvo mlieka pre masovú produkciu. (Plus chémia samozrejme).  A teľa zatiaľ smutne prežúva trávu a plače, alebo sa už chladí v chladiacom boxe. Ale však krava je len hospodárske zviera, však? Nazdravie a plný pohár studeného mlieka do dna!


P. P. S. Pre tých, ktorí na tento článok klikli iba preto, že chceli vedieť ako sa zarába umelé mlieko: Do 30 ml vlažnej vody, najlepšie telovej teploty - pretože to je aj teplota materského mlieka, ide jedna zarovnaná odmerka. Zamiešať. Návod je na krabici.
Pre tých, ktorí na tento článok klikli len preto aby si porovnali rozdiely medzi rôznymi mliekami: Rozdiely sú minimálne až žiadne,
Pre tých, ktorí sa len pýtajú, ktoré umelé mlieko je najlepšie, je odpoveď ťažká, pretože mlieka sa líšia minimálne, cena sa ale líši a tiež distribučná stratégia firiem. Vyberte si to, ku ktorému máte ľahký prístup a netreba kvôli nemu cestovať do susednej dediny. Táto odpoveď je pre tých, ktorých dieťa nemá intoleranciu, alergiu ani reflux. Pre deti, ktoré majú vyššie spomenuté komplikácie sú špeciálne mlieka,