štvrtok 16. mája 2013

Ako sa fotia deti.

To že je naše zlatíčko najkrajšie a najzlatšie vieme. Ako to však zvečniť na fotografiu? Je mnoho prístupov. Niekto je za klasiku, niekto za niečo nové, čo dokonca kontroverzné. Tu je zopár inšpirácií od fotografov.




Všetci vieme, že Anna Geddes dobila svet svojimi zábermi detí. Anne fotí prevažne bábätká. Ako malé chrobáčiky, či zajačiky, alebo dokonca kvetinky. Má aj zábery väčších detí či tehotných žien. Väčšina malých modelov spí. Ak sa chcete inšpirovať, tak potrebujete nejaké tie rekvizity, či oblečky. Tiež netreba podceniť pozadie.









Zaujímavá je aj séria fotografa Majeta Peljhana. Nafotil dvanásťročného chlapca Luku, ktorý má svalovú distrofiu. Nemôže sa skoro vôbec hýbať a svoj čas trávi v kresle. Peljhan chlapcovi aspoň takto doprial činnosti, ktoré Luka nikdy vykonávať nebude.






David Engledow, známy ako "World´s best father" (najlepší otec na svete) je autorom známej série fotografií, na ktorých je on a jeho malá dcérka v znepokojivých situáciách. Nevyhnutnou rekvizitou je šálka s nápisom "World´s best father" a mierne nepríčetný výraz v tvári otca. Je to originálne je to vtipné, má to nápad. 












Ak máte radi umenie, tak vás určite osloví séria Billa Gekasa. Inšpiráciu bral zo známych výtvarných diel a ako modelku si vybral svoju päť ročnú dcéru. Tu je výsledok.











Adele Enersen pri pohľade na svoju spiacu dcérku pravdepodobne schytávala kopance od múzy, tak sa rozhodla, že to využije. Výsledkom je známa séria"When my baby dreams" (Keď moje bábo sníva)









Tippi Hedren sa narodila v Namíbii. Vyrastala v prírode, na slnku, so zvieratami. A jej francúzski rodičia to všetko zachytili. Ak sa chcete inšpirovať, nepotrebujete slony, ani levy. Čo potrebujete, je zachytiť čistú radosť so stretnutím s prírodou. Aj sliepka vie byť pre dieťa exotická! 







Podobnou cestou sa vybrala aj Robin Schwarz. Tiež si podobne ako mnohí iní vybrala za modelku vlastnú dcéru. Inšpirovala sa vzťahom k zvieratám.








A teraz si predstate, že máte deti až dve. Dve bláznivé spolupracujúce dcéry, ktoré sú za každú hovadinu. Zlášť ak ju vymyslí tatino. Taký tatino je aj Jason Lee. Tu je niekoľko jeho obrázkov.









A ako nafotíte svoje deti vy?