pondelok 6. mája 2013

FILM Všade dobre, prečo byť doma?


Titul: Všade dobre, prečo byť doma? (Away we go - USA/GB)
Réžia: Sam Mendes
rok: 2009
žáner: "road movie"
Hrajú: John Krasinski, Maya Rudolph

Tento film je tak obyčajný, až je neobyčajný. Milý a príjemný príbeh. Nie je tu nič násilné, nič pritiahnuté za vlasy. Ale po poriadku. O čom tento film vlastne je? Je o dvoch ľuďoch, ktorí v očakávaní spoločného potomka cestujú naprieč krajinou a hľadajú pre seba domov.

Čo by ste urobili, keby ste zistili, že vaši rodičia/svokrovci, kvôli ktorým ste ostali bývať na nejakom mieste, predali svoj dom a odchádzajú preč na dva roky? A keďže si svoj odchod naplánovali o mesiac skôr, ako je termín pôrodu, svoje vnúča ani neuvidia. Potom si obzriete svoj chatrný príbytok a zistíte, že vás s tomto meste už nič nedrží.

Muž a jeho tehotná partnerka sa vydajú na cestu, ktorá je akousi okružnou cestou po USA, ale je to aj prehliadka rodičovských filozofií. Na svojej ceste stretnú vzťahovo rozbitú rodinu, kde rodičia nemajú žiadnu úctu k deťom, ani voči sebe navzájom, aj na rodinu, kde deti sú životnou filozofiou a svoje deti vychovávajú v akomsi opare New age. Navštívia rodinu s adoptovanými deťmi, ktorá je navonok dokonalá, ale pod povrchom sa nachádza žiaľ z neschopnosti otehotnieť. Navštívia aj čerstvo rozpadnutú rodinu. S každou novou cestou sa učia niečo nové. Všetky rodiny, ktoré po ceste stretnú sú popísané trochu prehnane, avšak je možné, že pri sledovaní filmu si poviete, že tieto rodiny poznáte.

Film odporúčam sledovať na veľkej obrazovke s kvalitným zvukom. Niektoré scény sú krásne, ako obrazy a hudba v pozadí je úžasná. Zmyslový zážitok zaručený.

Moje osobné body navyše dostáva tento film za úžasný výkon Maggie Gyllenhaal v úlohe matky dvoch detí pobláznenej filozofiou "attachment parrenting". Ak kvôli ničomu inému, tak kvôli tejto epizóde sa oplatí film vidieť.