pondelok 2. júna 2014

Penové puzzle na milión spôsobov

Penové puzzle sú asi povinnou jazdou každého rodiča. Myslím, že ide o dosť nedocenený artikel. Kameň úrazu je, že tieto penové štvorce sa k nášmu dieťaťu dostanú priskoro. Bábätká ich rozkúšu. A to je zlé. Väčšina týchto puzzle je aspoň trošku toxická, čiže do pusy no-no! Pre väčšie deti, teda tie, ktoré si už nepchajú veci do úst je to už relatívne bezpečné.  Základná funkcia penových puzzle je jasná. Je to puzzle a teda to treba poskladať.  Existuje však množsto iných využití penového puzzle (PP), aj keď milión ich v skutočnosti asi nebude.



1. Skladačka. Najčastejšie využitie PP. Pospájame diely do štvorcov a poskladáme zvieratko, alebo písmenko. Písmená, alebo čísla môžeme neskôr radiť podľa adbecedy, alebo číselného radu.

2. Hracia podložka. Poskladáme do štvorca, alebo obdĺžnika. Doprostred nainštalujeme dieťa a okolo rozmiestnime hračky. Tiež veľmi časté a nikoho neprekapujúce využitie PP.

3. Skákací panák. Pri väčšine typov vyžaduje násilné narvatie okrajov skladačky do seba. Hovorím o miestach kde meníme skok z jednej nohy na obe. Ale dá sa to. Chce to len nebáť sa, tá pena vydrží mnoho. Ak sa vám nechce používať násilie, tak už existujú výrobcovia, ktorí na túto vychytáku prišli a ponúkajú PP priamo v tvare skákacieho panáka.

4. Chodníčky. Varianta skákacieho panáka, avšak netreba nikam nič rvať, ani netreba skákať. PP skladáme tak aby po ňom mohli deti chodiť, zákruty sú  pravom uhle. Ak máme veľa PP, môžeme viesť chodníčky cez rôzne izby.

5. Hravé učenie. Asi to už napadlo každého. PP je výborná pomôcka pri učení sa farieb, písmen a číslic. Nemusí to byť vždy, len, "kde je modré A". Môže to byť aj napríklad, "Aké slová môžme poskladať z týchto písmen", alebo "Aké písmeno potrebuješ z mojej kôpky, aby si zo svojej urobil čo najviac slov?". Tí čo majú PP viac kusov a deti, ktoré vedia písať môžu skúsiť niečo ako Scrabble.

6. Ochrana pri páde z postele. Ak ste už svoje dieťa presťahovali do veľkej postele, pravdepodobne vás napadlo, že čo sa asi stane, ak v spánku spadne dolu. Niekto má na ten účel zábranu, niekto dá na zem na noc paplón, ale môžete na zem dať aj PP. Dieťa sa pri páde neudrie.

7. Ochrana od steny. V posteli ešte ostaneme. Z jednej stramy hrozí pád, z druhej strany hrozí chlad. Proti chladu sa tiež môžeme chrániť jednou, či dvoma vrstvami obdĺžnikov urobených z PP.

8. Ochrana pod skákačku. Ak máte skákačku na dvere a tvrdú podlahu, možno vás napadlo, či by nebolo fajn nejako stlmiť nárazy a nezaťažovať kolienka. Zopár PP pod skákačkou to istí.

9. Bludisko. Ak máte veľa dielikov PP, môžete si vyrobiť aj bludisko. Asi ho nepovediete viacerými izbami ako cestičky, ale také štvornožkujúce dieťa sa v ňom celkom dobre zabaví.

10. Narodeninová dekorácia. PP majú číslice aj písmenká. Vezmeme silon a pomocou ihly prevlečieme text, ktorý potrebujeme a zavesíme na strop.

11. Menovky. Môžete tiež pomocou PP označiť ktorá detská izba patrí ktorému dieťaťu. Samozrejme ak ich máte viac.

12. Protišmyková podložka. Diely PP vykazujú aj isté protišmykové vlastnosti. Možno použiť napríklad v kúpeľni.

13. Ochrana nábytku prisťahovaní. Ak máte PP veľa a už máte pocit, že ich nepotrebujete, tiež ich možno použiť ako ochranu nábytku pred nárazom počas sťahovania. PP pripevníme na rohy v kritických miestach

14. Výplň do sedacieho vaku. Ani po sťahovaní nemusíte PP vyhadzovať. Hoci aj dotrhavé ich môžete rozdrviť, či rozstrihať a použiť ako výplň do sedacích vakov.

15. Twister. Ak si poskladáte PP do štvorca cca 5x5 (alebo podľa počtu detí aj viac), môžete si zahrať penovú verziu Twisteru. Môžete hrať na farby, či na písmená.

16. Domček. Ak máte diely PP veľké a deti malé, môžete im vytvoriť hrací domček.

17. Podsedák na von. Jeden diel PP poslúži aj ako podsedák na von, keď je zem ešte studená.

18. Ochrana kolien v záhrade. Poznáte také tie penové "kľakačky", čo predávajú v obchodoch pre záhradkárov? Tak tie si kupovať nemusíte. Spojte si dva diely PP, najlepšie pomocou lepidla a máte kľakačku do záhrady.

19. Formy. Existujú aj malé PP. Poslúžia aj ako formy na vyplnenie napríklad plastelínou, alebo čímkoľvek, čo tam dieťa natlačí.

20. Kobrec na balkón. Je fajn vedieť, že dieťa má na balkóne (áno, jasné že pod dozorom) svoje malé mini kráľovsto a pri tom nesedí na dlažbe

21. Ochrana pod preliezky. Ak máte záhradu a tam všelijaké vymoženosti, čo dnes doma deti majú, môžete naspodok umiestniť aj diely PP.

22. Izolácia do psej búdy. PP použijeme v jednej, alebo dvoch vrstvách ako izoláziu. Na PP ešte pripevníme niečo trvácnejšie. PP by totiž väčšina psov rýchlo rozhrabala a rozmetela po okolí.

23. Nástenka. PP podlepíme kartónom a máme, hurá hurá, nástenku na pripínačiky.

24. Karimatka. Jasné, že normálna karimatka je asi lepšia, ale ak zrovna nemáte cestu do obchodu a jednu súrne potrebujete, môžete si ju núdzovo vyskladaťaj z PP. Napríklad, ak sa vaše deti rozhodli, že budú spať v stane na záhrade, či práve teraz sa potrebujú učiť kotrmelce.

25. "Guličky". PP samozrejme nie je gulička. Ale ak máte viac menších oblých kúskov, môžeme ich dať do detského bazénika a vyrobiť si mini ihrisko na spôsob tých "guličkových", ktoré bývajú v herniach.

26. Rám do detskej izby. Môžete v dieliku PP vyrezať otvor, do ktorého vložíte fotku, alebo iný obrázok. A máte efektý rám do detskej izby.

27. Pečiatky. PP sú z nateriálu, ktorý ľahko nastrihháte na štvorčeky a následne do nich vyryjete nejaký obrázok alebo vzor. Môžete si vyrobiť pečiatok, koľko chcete. Ak máte tie malé písmená, môžu slúžiť ako písmenkové pečiatky.

28. Šablóny. Potrebujete na stenu nastriekať nejaký nápis? PP poslúži ako fajn šablóna.

A veľa, veľa ďalších využití.