streda 17. apríla 2013

Materské závislosti.

Deti človeka zmenia. S trochou nadsázky  možno povedať, že prvé dieťa ženu zabije a následne stvorí úplne iného nového človeka, zvaného "mama". Často tam toho pôvodného človeka sotva badáme. A nový človek "mama" si nachádza aj nové hobby a závislosti. Súvisiace s deťmi.











Čiapočky. Háčkované. A potom sa pridávajú šáliky, rukavičky, svetríky a papučky. Všetko je obháčkované. Ak ste aspoň na chvíľu doháčkovali pre svoje dieťa, háčkujete pre netere, synovcov a v návale háčikov dokonca pre susedovic Aničku. Zháňate priadze a háčiky. Máte prelustrovaný internet a viete kde sú návody na rôzne druhy oblečenia. Dokonca sa podarilo niečo z toho celkom slušne predať. Ale nemáte čas predávať, minule ste našli prekrásny háčkovaný kabátik na nejakej španielskej stránke a teraz súrne zháňate niekoho, kto preloží popisný text.

Šijeme. Máte také krásne kúsky látok, najskôr iba spichneme nejakú sukničku, alebo nohavice. Postupne sa level zvyšuje a vy zrazu zistíte, že s prehľadom šijete zimný overal.

Kočíkové vložky. Väčšina ľudí si kúpi kočík s tým, že jeho vzhľad je konečný. Ak je priliš teplo, dajú pod dieťa plienku, alebo plachtu, aby sa tak nepotilo. Ak je príliš zima použijú fusak, alebo podložia poskladanú deku. A potom sú ešte ľudia, ktorí si ušijú nový poťah do kočíka. Niektorí odstránia aj pôvodné textílie, iní to riešia ako prídavok k už existujúcim povrchom. A potom, keď to majú celé hotové si pomyslia, že je to síce pekné, ale ešte by mohli urobiť jeden s ovečkami a jeden s vláčikom Tomášom. A nakoniec urobia aj novú striešku a návlek na madlo. Ehm...áno aj novú plienkotašku.


Nosítka. Väčšina z nás uvažovala o tom, čo by sa stalo, keby svoje dieťa muchlali do šatky. Niektorí to zavrhli s tým, že nie sú predsa žiadne deti kvetov a nepotrebujú byť obkopaní od zablatených detských topánok. Iní to vyskúšali a zvyčajne sa im to aj zapáčilo. To je pekné, ale tie potvory, čo predávajú tie šatky a nosítka si uvedomili, že existuje taká vec, zvaná "dizajn". A preto ponúkajú nepreberné množsto šatiek a nosičov s tými najúžasnejšími obrázkami. A tu čo má chudák žena robiť? Vezme si tú morskú zelenú, alebo tú výraznú červenú? Elastickú alebo pevnú? Alebo radšej ergonosič? Mei tai? Všetky sú také krásne! Väčšine žien bráni v nákupe dvadsiatich druhov šatiek na rôzne príležitosti stav účtu. Ale keď majú prostriedky... Závislosť sa prejaví naplno. Doma majú špeciálnu poličku na šatky. Tie sú tam pekne poskladané a čakajú, kedy bude vhodná príležitosť na bledozeleno žltú kombináciu so žirafami. A maminy sú stále na nete a sledujú nové trendy. Na zúfanie. Niektoré závisláčky to vyriešili aj tak, že majú napríklad dve šatky a tie predajú, ak uvidia niečo, čo súrne musia mať. Napríklad červeno čiernu kombináciu s orientálnym vzorom.

Nextík. Tak o tomto fenoméne sa veľa rodičov dozvie, až keď sa ich to týka. Ja som napríklad do nejakých troch mesiacov po pôrode netušila, čo je to "nextík", ani som netušila, že existuje nejaká firma Next, ktorá má celkom zaujímavú ponuku oblečenia pre deti. Potom som kupovala pre dieťa oblečenie z druhej ruky a na moje podvihnuté obočie pri stanovení ceny som sa dozvedela, že "Ale to je nextík!" Ako by som mala možnosť stať sa majiteľom grálu, aj keď z druhej ruky. No. Ale niekto má napríklad závislosť na nextíku a podobných značkových úletoch. A tak ich detičky nosia na ihrisko košielky a vestičky, štýlové tričenká a minirifličky. Alebo aj na prvý pohľad úplne obyčajne vyzerajúce oblečenie, len rodičia vedia, že to stálo majetok. Mamina trávi svoj voľný čas za počítačom a kliká, čo by rada videla na svojom chrústovi. Následne to predáva po bazároch na internete, pretože chrústik to ani nestihol vynosiť. Pretože má dve skrine napchaté oblečením tak, že sa ani jedna skriňa nedá zavrieť. Ale tie vecičky sú júúúúj také roztomilené. Kúpme ešte zopár! Keby náhodou.

A ešte som sa v tomto článku vykašľala na tých, čo fičia na výrobe koláčikov, na zástancov zdravého varenia a obsah ich špajzy, na zberačov detských krúžkov a na veľa iných závislostí. Je ich tak veľa. Áno, aj vy na niečom fičíte. Čím skôr si to priznáte, tým lepšie.