streda 27. marca 2013

O bábätkovskej móde

Takže budeme mať bábätko, však? Bude to naše maličké klbko radosti. Naše eňo ňuňo. A chceme pre neho len to najlepšie a najkrajšie. Vo všetkom. A j v oblečení.









Keď ste sa dozvedeli tú radostnú novinu, možno ste od samej radosti utekali do obchodu a v záchvate eufórie si kúpili aspoň jedno novorodenecké body. Neutrálnej farby, samozrejme. Možno ste sa so svojou novinou niekomu zverili a oni vám tiež podarovali malý darček v podobe novorodeneckého oblečenia. Doma sa s tým vytešujete, poskladáte, rozskladáte, poskladáte trošku inak, a raze rozskladáte, pomaly si pozeráte lemovku, obrázok, alebo vzor a predstavujete si, že v tom máte bábätko. Ako brucho rastie, vecičky pribúdajú a je ich celá kopa. Malé vestičky, bundičky, nohavice s prackami, rifličky, minibotasky. Dokonca sa nejaká trúfalá duša rozhodla venovať vám celú igelitku OBNOSENÉHO šatstva po svojom novorodencovi. Ani ste ju neotvorili. Predsa nebudete svoje dieťa obliekať šupácky do vecí z druhej ruky. A naďalej hľadíte na krásne vecičky a pomaly ich prekladáte v šuflíku. Občas ich operiete a poskladáte späť.

Potom to príde a drobec sa narodí. A vy máte doma tú kopu krásnych vecičiek! Hrdo ich navlečiete na dieťa a ono protestuje! Na oblečku je totiž kapucňa / aplikácia / traky / nevhodne umiestnené zapínanie a to ho neskutočne štve. Plače a plače, kým ho niekto neprezlečie do obyčajného bieleho body. Vecičky sú síce prekrásne, ale asi tretina tých krásnych vecičiek je určená skôr na bábiky, ako na živé deti. Vecičky teda pri najbližšej príležitosti rýchlo navlečiete na dieťa a šup šup, kým nemá zlú náladu urobíte zopár roztomilučkých záberov a potom vecičky pekne poskladáte a dáte nabok. Však ešte máte kopec ďalších.

Smutná pravda je, že tie krásne vecičky má bábo oblečené v okamihu, keď sa práve prekadilo až do  ponožiek, ovracalo, prípadne sa mu podarilo zvlášť špeciálne sa zababrať pri jedle. A vtedy šatočky alebo vyperieme na vyššej teplote a často ich tak premeníme na handru, alebo ich operieme tak, ako určuje výrobca a je vysoko pravdepodobné že ostanú fľakaté.
Potrebuje dojča topánky s opätkami?

Prečo tieto trendy veci kupujeme? Načo je niekoľko týždňovému dieťaťu mikina s farebnou potlačou a nefunkčnou kapucňou? Načo sú mu rifle, či minibaletná suknička? Košeľa s tvrdým golierom a manžetami? Správne, na fotky. Kam ešte berieme vyfešákované dieťa? K pani doktorke? Na prvé návštevy? Možno na krst? A to stačí. Takže stačia maximálne dve módne kreácie, všetko ostatné sú vyhodené peniaze.

Takže otvoríme zabudnutú igelitku s obnoseným šatstvom od kamošky. A tam samé praktické veci s minimálnymi známkami nosenia! Vyberieme už jedným dieťaťom overené oblečenie a tešíme sa, že nášmu bábu je konečne pohodlne. Bábo je totiž väčšinu času aj tak nikým okrem blízkych nevidené. A tí mu aj tak pozerajú do očiek a nie na novú nextíkovú košielku s ladiacou vestičkou.

Ak chceme robiť módu s bábom pre tety susedky, aby závideli, je smutnou pravdou, že si v takom prípade treba kúpiť krááááááásny kočiar, či nejakú farebne žiarivú nosičku a hlavne treba dať dokopy a do módy matku. Pretože to je to, čo je konečnom dôsledku vidno.