streda 27. marca 2013

FILM Detičky (Babies, Bébé (s) )

Titul: Detičky (Fr)
Réžia: Thomas Balmés
rok: 2010
žáner: dokument
Hrajú: Ponijao, Mari, Bayar, Hattie








Toto je film, ktorý musíte vidieť! Z piatich hviezdičiek dávam šesť! Autor dokumentu Thomas Balmés strávil veľkú časť svojho života tvorbou tohoto dokumentu. Žil a spriatelil sa s rodinami štyroch detí, o ktorých živote sa pokúšal dozvedieť čo najviac. Vďaka tomu môžeme sledovať vývoj Ponijao z Namíbie, Mari z Japonska, Bayara z Mongolska a Hattie z USA.


Môžeme vidieť, ako tieto deti prichádzajú na svet, ako žijú ich rodičia, či a ako im podriaďujú svoj život. Výberom tak rozličných lokalít a kultúr vzniká veľmi zaujímavá mozaika detských príbehov. Môžeme vidieť dieťa uprostred hračiek v záchvatoch zúrivosti, ktoré sú prestrihávané zábermi na spokojné dieťa, ktorému ku šťastiu stačí rolka toaletného papiera. Môžeme vidieť jedno dieťa, ako chodí na cvičenia, kde mu spievajú v miestnosti na poschodí, sediac na laminátovej podlahe o "matke Zemi", kým druhé dieťa voľne behá pod stromami a "matku Zem" si radostne užíva.
Môžeme vidieť rodičov, ktorí sa podriadili novému človiečikovi a môžeme vidieť, že iné deti trávia väčšinu svojho dňa osamote, prípadne so súrodencami. V jednej rodine bol otec natoľko zamestnaný, že vlastne ani nikdy nebol v zábere, aj keď v rozhovoroch autor tvrdil, že otec bol veľmi láskavý, akurát často neprítomný.  Tento film je plný protikladov a ukazuje štyri rôzne prístupy k výchove detí. Možno niekoho zamrazí, keď uvidí záber mladej Mongolky s novorodencom v zavinovačke, ako sa snaží nastúpiť k svojmu mužovi dozadu na moped (a on iba sedí a čaká). A čo vás napadne, keď uvidíte, ako Ponijao pchá ruku do papule veľkému psovi a dospelí ho nechajú. Čo si pomyslíte, ak uvidíte izbu plnú plačúcich japonských bábätiek, pravdepodobne aby sa socializovali? A ako zareagujete, ak si pozriete dvoch dospelých, ako robia zo seba šašov jednému ročnému dievčatku a predstierajú, že sú slony a robia to úplne automaticky?

Prečo si film pozrieť? Pretože, ak vás už nezaujímajú kultúrne rozdiely, je to aj vizuálne prekrásny film a je tam príjemná hudba. A vaše deti ho budú tiež milovať.



Záber z nakrúcania: