utorok 26. marca 2013

KNIHA Pohodoví rodičia - Tom Hodgkinson


Titul: Pohodoví rodičia
Autor: Tom Hogkinson
Vydavateľ: Ikar, a. s., Bratislava
Rok vydania: 2010








Oslava lenivosti. To je najkratšia možná recenzia tejto knihy. Kniha ponúka nový pohľad na rodičovstvo ako zábavu bez námahy. "Nechajte ich tak!" je najčastejšia rada, akej sa čitateľovi môže dostať. Kašlite na krúžky, kašlite na drahé počítače a iné elektronické hračky. To, čo deti potrebujú je pobyt v prírode, s minimálnym dohľadom rodiča. Proti detskej nude treba bojovať prácou. Hlavná inšpirácia prichádza od slávneho Rousseaua a jeho slávneho diela Emil, ale aj od Lockeho a od iných. Autor radí ako zvládnuť deti, ich večné mrnčanie a nariekanie detí, či znudenosť rodičov a financie. Hodgkinson tvrdí, že vyhadzujeme priveľa peňazí na zbytočnosti, ako sú drahé dovolenky, či elektronické hračky. Stačí iba vyjsť z domu a nájsť si kúsok prírody. Uzatvárame sa vo svojich domovoch a neuvedomujeme si, že čím viac ľudí je pokope, tým je to lepšie a dokonca výhodnejšie z hľadiska vzájomnej pomoci. Veľké rodiny sú jednoducho výhodnejšie ako malé.  Kritizuje aj systém školstva, kde sa vychovávajú iba ľahko manipulovateľní občania štátu, ale nie samostatné tvorivé bytosti. Premiera disciplíny a pozornosti deťom škodí. A tiež tak škodí aj rodičom. Potrebujú deti hračky? A koľko? Aké? Dnešné obchody ponúkajú kopu hračiek. Dokonca edukatívnych. Hodgkinson tvrdí, že takýmto hračkám by sme sa mali vyhýbať. Najlepšie hračky sú tie ktoré rozvíjajú fantáziu a ak  už raz dieťa dostane niečo hotové, či s presným návodom, jeho fantáziu to obmedzuje. Jednoduchosť a nekomplikovanosť navrhuje aj v jedle. Čím je jedlo menej komplikované, tým menšie problémy pri stolovaní vznikajú. Napriek radám a niekoľkým návodom, nejde o klasickú príručku o výchove.  Autor píše aj o vlastných zlyhaniach, ktoré sa dejú priamo počas písania knihy. Netvrdí o sebe, že je dokonalý rodič, ale že sa snaží čo najmenej násilnou formou usmerňovať svoje deti.

Ukážka: "Pohodový rodič sa nikdy neobetuje pre svojho syna alebo dcéru. Bude žiť svoj vlastný život a deti sa budú učiť a vyrastať v jeho závese. No bude tie malé stvorenia rešpektovať a sledovať ich počínanie so záujmom. Hovoria zábavné veci. A môžete sa od nich vždy niečo naučiť. V rodičovstve nie je dôležité to, čo robíte, ale aký máte vzťah s deťmi.  Ráta sa to, aký ste. Namiesto toho, aby ste sa riadili zoznamom pravidiel niekoho iného, musíme sa radšej sústrediť na náš prístup k svojim deťom." str172

Prečo si knihu prečítať: Je to vtipné čítanie. Rodičovstvo je zábava a nie práca a deti nie sú projekt ale samostatné bytosti. A tiež si ju prečítajte, ak máte výčitky svedomia, že neorganizujete 100 percentne čas svojim deťom.