streda 27. marca 2013

KNIHA Návod na prežitie pre Bejby - Igor Bukovský

Titul: Návod na prežitie pre bejby
Autor: Igor Bukovský
Vydavateľ:AKV - ambulancia klinickej výživy, s.r.o., Bratislava
Rok vydania: 2011








Ak držíte v ruke túto knihu, držíte v ruke bestseller. Vôbec nepremýšľajte, či pre ňu doma máte miesto. Určite sa niekde nájde nejaká tá medzera v knižnici, kam by sa šupla, aj keď sa nebavíme zrovna o štíhlej knihe. Je síce nižšia, ale je to riadna buchla. Túto knihu písali odborníci a je to na nej vidno. Venuje sa, až na zopár kapitol, výlučne dieťaťu a to pekne podrobne. Kniha sa delí na niekoľko tematických celkov: Telo dieťaťa, Deň dieťaťa, Výživa dieťaťa, Rodina dieťaťa a Choroby dieťaťa. Výhodou je, že ide o knihu u nás napísanú, nič sa nestratilo prekladom, všetko je orientované na naše reálie. Kniha je okrem toho veľmi pekne graficky upravená. Prehľadný text je doplnený milými ilustráciami a farbenými fotografiami (väčšinou jedla). Čitateľovi by sa mohol páčiť aj spôsob, akým je kniha písaná - jasne, zrozumiteľne, bez zbytočných zložitostí, odborných termínov a cudzích slov. A viete čo? Kúpte po jednej aj starým rodičom. A je k tomu pribalená aj druhá kniha "Hneď to bude anjelik!" s receptami pre deti.

Úryvok: "Určite sa vám stalo, že ste so znechutením pozorovali rodičov, ktorí so svojim päťročným predškolákom  šušlali a cukrovali sa, ako keby ešte nosil plienky. Určite ste však videli aj opačný extrém, keď rodičia, nazvime ich "moderní intelektuáli" , svojmu ročnému dieťaťu, ktoré spoza dudlíka ledva vykukuje na veľkého psa, oznámia: "No povedz Juraj, nie je toto nádherný samec Dalmatínca?" (Jurko, samozrejme, nepovie nič, lebo nielen že nevie, čo je to "nádherný" či "dalmatínec", ale už vôbec netuší, čo j e to "samec".) Takáto neprimerane a zbytočne zložitá reč, hoci spisovná, je Jurkovi málo platná. Rodič by mu urobil oveľa väčšiu službu, keby zašušlal jednoduchú vetu: "Požri havo, aha havino!" str 239

Prečo si prečítať túto knihu: Lebo borí niektoré naše mýty o starostlivosti dieťa a o jeho výžive. Pretože je tam skoro všetko. A pretože je to zrozumiteľné a naše.