piatok 26. júla 2013

AKO NA TO. Kriedy na chodník

Vyrobiť si vlastné kriedy na chodník je neuveriteľne jednoduché. Možno je pre niekoho jednoduchšie kúpiť si kriedy v obchode. Ale majú v obchode toľko farebných možností? A bola sranda ich kupovať? Lebo vyrábať ich určite sranda je.

Potrebujeme v prvom rade sadru, temperky (existujú práškové aj v tube, obe sú vhodné), rolky z toaleťáku alebo z kuchynských utierok, papier na pečenie, vodu, nejakú nádobu, alebo nádoby, kde budeme miešať sadru a vodu s temperkami a nejaké noviny kvôli ochrane stola alebo dlážky.

My sme najskôr nachystali formy - rozumej rolky, do ktorých sme nainštalovali papier na pečenie. Papier na pečenie je tam na to, aby sa krieda nelepila na kartón. Kúsok papiera na pečenie dáme aj zospodu, aby masa na kriedy nevytekala. Možno zaistiť gumkou. Núdzové riešenie je namastiť samotnú rolku, ale nie veľa, len tak aby to nestekalo a zospodu zaistiť novinami.

Teraz vezmeme nádobu a namiešame v nej sadru s teplou vodou (alebo podľa návodu studenú) miešame a miešame a miešame a miešame a nakoniec pridáme temperky. Podľa toho koľko temperiek dáme, natoľko intenzívna bude farba kriedy. Miešať farby sa odporúča. Farby pridávame, keď sadra začína trošku tvrdnúť.

Hotové nalievame do pripravených roliek. Celé to treba stihnúť do cca 20 minút, potom je už masa príliš tuhá a dostať ju do formy je síce možné, ale zbytočne komplikované. Môžeme spraviť jednofarebné kriedy, ale také predávajú aj v obchode. Ak chceme aby naše dieťa bolo v ulici za frajera, môžeme mu vyrobiť aj viacfarebné kriedy.

3-4 dni počkáme až sadra úplne vyschne a môžeme kresliť. Hotovo.