nedeľa 11. augusta 2013

AKO NA TO. Šaty z vankúšovej návliečky.

Toto je hádam najjednoduchšia vec na svete. Na stroji je to hotové skoro hneď. Je dokonca možné ušiť to v ruke, bez vážnejších duševných újm.

Materiál: návliečka, lemovka, gumička, šijacie potreby



Ako prvé si vezmeme návliečku z vankúša. Budú to šaty, tak by mohla byť aspoň trochu pekná, ale dá sa aj obyčajná návliečka doplniť napríklad mašľou. Veľkosť návliečky by mala zodpovedať veľkosti majiteľky. Prípadne je možné použiť dva štvorce (alebo obdĺžniky) ľubovoľnej látky. Pre dvojročnú som použila 50cmx50cm. Vraj to bude o pár rokov výborné tričko. Uvidíme.

Máme návliečku? Super. Odstrihneme spodok. Odstrihneme vrch. Ostane nám rúra. Dole zalomíme, zašijeme a tým táto časť šiat skončila, leda že by sme tam chceli našiť ešte nejakú lemovku, alebo krajku.




Presúvame sa hore, k druhému odstrihnutému. Tu urobíme malé, stačí skutočne malé, zastrihnutie v rohoch na ruky.



Zahneme aj horné kraje. Dovnútra budeme dávať gumičku (alebo šnúrku, to je na vás). Nariasenie gumičky prispôsobíme budúcej majiteľke.




Teraz prichádza na rad lemovka. Našijeme ju na tie vystrihnuté časti a necháme ju dostatočne dlhé, aby sa dala uviazať mašlička. Je možné viazanie na mašličku nedávať a upevniť ramienka napevno, ale potom šaty nebudú "rásť s majiteľkou".



Hotovo.


Variácie:

Ramienka možno riešiť aj inak. Namiesto gumičky, prevlečieme hore šnúrku a z nej urobíme rovno aj ramienka., lemovku dáme iba pod pazuchy.
Väčšina ľudí ušije viac ako jedny takéto šaty. Pozrite sa teraz na výstrižky, ktoré ostali po rukávoch. Majú takýto tvar: 
Tieto výstrižky možno použiť ako vrecká na iné šaty. Dobre vyzerajú, ak sú kontrastné k látke šiat.