štvrtok 12. decembra 2013

Ako sa združujú matky

Matky sú zvláštny živočíšny druh. Existuje niekoľko možností, ako sa tento druh združuje, ako komunikuje, čomu sa venuje.

Pozrime sa na tento druh bližšie a popíšme si podskupiny.

Dvojičky.
Spoznali sa na predpôrodnom kurze,  v pôrodnici, alebo sú to dávne kamošky, ktoré sa dohodli, že otehotnejú naraz (áno, existujú aj také ženy). Spoločne vyberajú kočík, študujú literatúru a po pôrode spolu brázdia ulice s kočíkami. Porovnávajú si úbytky váhy po pôrode, tvorbu mlieka, vývoj detí, pomoc partnerov. Sú uzavretá skupinka, sama o sebe, sebestačná, nikoho nepotrebujúca. Človek z vonku má občas pocit, že majú dokonca vlastnú reč. Ak sú deti opačného pohlavia pomaly plánujú svadbu.
Výhody členstva: súzvuk duší


Ihriskový gang.
Je jedno ako staré sú ich deti. Vek detí nie je pojítkom. Tieto ženy vysedávajú na ihrisku často celú materskú a aj tú nadväzujúcu materskú. A potom tam chodia rovno zo škôlky. Vymieňajú si recepty a nosia ochutnávky. Ohovárajú svokry a manželov. Tiež všetkých, ktorí práve idú okolo. A tiež tú z nich, ktorá práve odišla. Oblečené sú v teplákovej súprave, najlepšie ružovej s flitrami. Druhá forma oblečenia je tzv. "neviditeľné oblečenie" - teda neutrálne farby, pohodlné strihy a tenisky.
Výhody členstva: Nenáročné na uniformu, neustály prísun receptov.


Shopping mamas
majú malé skladné kočíky a deti oblečené v značkových rifličkách, hoci sotva sedia. Vyzerajú, že nikdy nerodili a ich konfekčná veľkosť bude pravdepodobne 36, maximálne 38.  Vlasy majú lesklé a na tvári perfektný netieravý makeup. Môžete ich vidieť, ako brázdia priestory nákupných centier, alebo pomaly popíjajú kávu, kým ich ratolesti sledujú dianie okolo. Ich debaty sa točia okolo módy a udalostí publikovaných v nie práve serióznych médiách.
Výhody členstva: Módne poradenstvo


Ekomamy
Ony aj ich deti nosia bavlnu, a v lete ľan. Nepoužívajú pampersky a ak áno, tak v noci a potajomky. Ich oblečenie (okrem ľanových kúskov, ktoré si vezme do parády slnko) nie je žiarivo biele a niektoré škrny nejdú vyprať, pretože perú ekologicky. Jedia chlebík zo špaldovej múky sladia sladom alebo medom a ich deti nevedia, ako chutí čokoláda. Zato vedia, ako chutí brokolica a jedávajú ju bez väčších protestných akcií. Stretávajú sa pri spoločnom šití, varení, alebo inej nekomerčnej činnosti. Pravdepodobne nevlastnia televízor.
Výhody členstva: Všeobecný prínos pre nás všetkých aj pre našu Matku Zem.


Stratená princezná
Áno správne, jednotné číslo. Tu ide o solitér. Stratená princezná sa nezdružuje. Nie že by nechcela, ale je jednoducho stratená, z jej okolia nie je nikto v podobnej životnej fáze ako ona. Alebo sú všetky jej známe už dávno zavedené v skupinách matiek podstatne starších detí, alebo žiadne deti nemajú a dokonca na ne ani nepomýšľajú, Stratená princezná sa stane aj z mamy, ktorá sa odsťahovala z rodnej viesky, najlešie do krajiny, kde je jazyková či kultúrna bariéra. A tak brázdi ulice iba sama so svojím potomkom a trpí samomluvou.
Výhody členstva: Tabula rasa, potenciálna nová a teda zaujímavá členka už existujúcich, alebo ešte len vzniknuvších skupín.


Krúžkové parťáčky
Chodia spolu na rovnaký turnus plávania s bábätkami, alebo na cvičenia s batoľatami. Tiež môžu vodiť svoje deti na ten istý baletný krúžok. Krúžok ich spája, počas neho sa rozprávajú, po ňom možno skočia na kávu, alebo na ihrisko. Po skončení krúžku často skončí aj káva a aj kamarátstvo.
Výhody členstva: Prečo to hneď hrať na život a na smrť? Aj povrchné vzťahy vedia obohatiť a zároveň tak nevyčerpávajú.


Virtuálne spoločenstvo
Počas tehotenstva, či ako nové mamy, zavítali, tak ako väčšina z nás na internetové fóra. Zaregistrovali sa a tento svet ich očaril. Zrazu tu je nový svet, plný žien s tými istými, alebo podobnými problémami. A tak diskutujú, narazia na podobne naladené virtuálne kamošky. Niekedy sa nikdy nestretnú, niekedy sa stretnú, ale často sú zavesené na internete. Niekedy aj roky.
Výhody členstva: Nikto nemusí vedieť, že vaša profilová fotka má o desať rokov a dvadsať kíl menej oproti skutočnosti.


Každá mama môže podľa okolností skupiny meniť, alebo súbežne fungovať vo viacerých. Určite tu nie sú spomenuté všetky, niet tu ani zmienky o mamách psíčkarkach, mamách cukrárkach, mamách od koní a nespomínam ani matky maratónky, či maratónkyne. A veľa iných. Nevadí. Každá z nás vie kde si platí členskú kartičku.