piatok 5. apríla 2013

O nevyhnutnosti.

Obchody a veľké značky nás presviedčajú, že pre dieťa je nutné vlastniť veľa predmetov. Je jasné, že vzhľadom na našu zemepisnú šírku bude potrebné nejaké oblečenie a neskôr nejaká obuv. Avšak stále viac a viac nás presviedčajú, že novorodenec a batoľa toho potrebuje oveľa viac! A treba si to kúpiť ešte pred pôrodom, aby sme si to náhodou nerozmysleli a neukrátili ich o tržbu. O tom, ako bude vyrastať vaše dieťa a čím bude obklopené rozhodujete vy. Nikto netvrdí, že si nasledujúce veci máte okamžite vyškrtnúť z nákupného zoznamu. Ale bolo by dobré, keby to bolo skutočne vaše rozhodnutie a nie obchodných značiek a reťazcov. A nebudte prekvapení, zoznam je skutočne dlhý a v žiadnom prípade nie kompletný.

Detský prášok a aviváž - ak použijete normálny program, nie tie rýchlopracie programy, nie je extra dôvod kupovať detský prášok. Zvlášť ak periete látkové plienky. Skôr či neskôr prejdete na normálne pracie prášky. Ak máte alergika, alebo má dieťa citlivú pokožku, môžete pouvažovať o skutočne cenovo neporovnateľnej možnosti používať mydlový lúh. Ten však neoperie výraznejšie škvrny. A aviváž je zlo. Vo všeobecnosti. Nikto nepotrebuje aviváž. Skúste ocot. Ak chcete, aby prádlo voňalo, pomôže ak sa do skrine ukryje zopár obyčajných mydiel.

Detská kozmetika - Novorodenec nič také nepotrebuje. Čo potrebuje je voda, uterák, a niečo ak by sa zaparila prdel. Koniec.


Plienky - Sú najčastejšie považované za nutnosť. Podaktorí tušia, že nejde o nutnosť, ale o možnosť. Sú kultúry, často v teplejších podnebných pásmach, ktoré plienky nepoznajú a prežili. Pri troche počiatočnej námahy (dobre, tak pri celkom slušnej dávke počiatočnej námahy) môžete nechať svoje dieťa kakať a cikať do šerbla. Znie to absurdne, ale pri väčšine detí sa to dá praktizovať aj v našich chladnejších končinách. Ceny plienok, či už jednorázových, alebo látkových sa časom celkom slušne nabaľujú. Niektoré deti neskôr neodnaučíte od plienok ani do troch rokov. To už je celkom slušná suma peňazí za plienky na tri roky.

Umelé mlieko - teraz nechcem rozdúchavať oheň, ale od istého veku nepotrebujete pre dieťa mlieko. Ani materské, ani umelé. Téme umelých mliek bude venovaný samostatný článok, preto krátko: Zamyslite sa však normálnym sedliackym rozumom a počúvajte túto vetu: "Dieťa by malo piť umelé mlieko do troch rokov, a v žiadnom prípade nie kravské z tetrapaku." Lož! A je to zase o prachoch. Ak chcete dojčiť do troch rokov, tak si kľudne môžete, keďže to má aj iný rozmer ako jedenie. Ale zarábať mlieko z prášku pre dieťa, ktoré je schopné rozchrúmať si šnicľu, je minimálne na zamyslenie. Ak je niekto ochotný to kupovať, lebo to dieťaťu chutí, to chápem. Ale reči o obsiahnutých vitamínoch v umelých mliekach? V čase, keď má dieťa získavať vitamíny z normálnej stravy? To je len marketing.

Dudlík - Nepotrebujete. Ani keď nedojčíte. Je to však výborný pomocník. Určite pomáha vyšťaveným rodičom získať trošku kľudu. Dieťa si cucká a je aspoň chvíľu ticho. Potom príde malé peklo s odúčaním a je po probléme. Avšak kopec detí vyrástlo bez dudlíka a sú v poriadku, ani si nonstop necucajú palec. A dudlík sem, dudlík tam, občas sa stratí,  občas sa zničí, či niekde zabudne. Kupujeme nové a nové, do kočíka, rezervný do tašky, k jednej babke, k druhej babke a peniažky utekajú. Niektoré deti používajú dudlík roky rokúce a s pribúdajúcimi zubami je životnosť dudlíka stále kratšia a kratšia.

Zavinovačka - v obchode nájdete prekrásne praktické zavinovačky na suchý zips. Niektoré majú aj takú šnúrku, ktorá vyrobí okolo hlavy niečo ako kapucňu. Možno máte doma ešte retro zavinovačky na šnúrky. Ale nepotrebujete ich. Je pravdou, že niektoré deti, aby vôbec zaspali vyžadujú istú formu zavinutia, ale špeciálny predmet zvaný zavinovačka k tomu nepotrebujete. Stačí deka, plienka, či vhodný uterák. Zavinovanie je v poriadku iba v prvých mesiacoch, potom už nie. Je to drahý špás na také krátke obdobe ak si budete túto vec kupovať. Ak chcete mať krásne eňo ňuňo bábo v perinke s madeirovou čipkou na nejakú udalosť, napríklad krst, na tú jednu príležitosť sa dá predsa od niekoho zavinovačka aj požičať.

Kočík - Toto je ten istý prípad ako plienky. Mať kočík je v našich končinách normálne. Najlepšie trojkombináciu - hlboký, športový a autosedačku. K tomu pláštenku na kočík, sieťku proti hmyzu, slnečník, nánožník, madlo so stolíkom, ochranné návleky na kolesá, zimný fusak, letná vložka proti poteniu. A potom to príde! Druhý kočík, na cesty alebo do auta, pretože ten z trojkombinácie je príliš ťažký. Potom jeden na dovolenku, do lietadla, taký ten úplne najľahší. Hračky ku kočíku, dečky ku kočíku.... a napríklad takí Eskimáci kočíky nemajú a deti žijú. Nosia totiž deti v kapucni. Deti sa dajú aj nosiť, ak to vyhovuje vášmu životnému štýlu. A pri stave našich chodníkov a počte schodov, ktoré na nás číhajú je to niekedy aj jednoduchšie

Nosič - Tu mám na mysli ten z obchodu. Má certifikát, že je ergonomický. Je krásny a farbený a ľahko sa inštaluje (väčšinou). Takto. Je to určite super vec a asi sa budete s takýmto nosičom ťažko lúčiť a možno si zaobstaráte ďalšie dieťa, len aby ste mali čo nosičkovať. Len pre informáciu, ak ste aspoň trošku zdatní v angličtine a máte nejaké tie skúsenosti so šijacím strojom, vyhľadajte si "mei tai tutorial" a spichnite si nosítko sami. Už to počujem: a čo ten certifikát? Mei tai je dlho používaný druh nosiča v Číne. A pozrite sa koľko má obyvateľov, čo to prežili. A to ani netušíte z akých handier to šijú tam, samozrejme, po domácky, v ruke. Ešte minimalistickejšie riešenie nájdeme napríklad v Afrike. Pruh látky otočíme okolo tela a na chrbát dáme dieťa, prípadne iba zauzlíme na koncoch  a  prehodíme krížom cez plece a vložíme dieťa. O tomto bude tiež zvlášť článok, preto na teraz stačí.

Kôš na plienky -Je to taký super vynález, dáte tam plienku a ono ju to zakrúti do špeciálneho sáčku. Aby nesmrdela. A ani to väčšinou nesmrdí. Ale fakt je to nevyhnutné? To je fakt taký problém plienky vyhodiť?  V našich končinách totiž neexistuje program na recykláciu plienok a preto je zbytočné ich nejako zvlášť oddeľovať od bežného odpadu. Netreba hádam ani dodávať, že sáčky do takého koša sa rýchlo míňajú a treba ich kupovať.

Prebaľovací pult - špeciálny nábytok na prebaľovanie? Fakt tam nikto nepočuje: PRACHY! PRACHY! PRACHY! DAJTE NÁM VAŠE PRACHY!? Ale no tak, to fakt nemáte nejaký kus nábytku, nejaký stôl, komodu, vašu posteľ, alebo gauč, či kus dlážky, kde by sa dalo na poskladané uteráky, deku, či bavlnené plienky na chvíľu položiť dieťa za účelom výmeny plienky? Nie? No tak v tom prípade je prebaľovací pult pre vás ako stvorený.

Vlhčené utierky - Voda. Vo väčšine našich domácností tečie z kohútika a je dokonca pitná. Na cesty voda v nejakej nádobe a kus látky. Možno máte doma nejaké kúsky prírodných látok, či kapesníky. Uvažovali ste o obyčajnom toaleťáku? Vlhčené utierky sú skvelá pomoc, ale nie je to nutnosť. Dokonca existuje elektrický ohrievač na tieto utierky.

Taška na plienky - Toto je fajn vec. Sú tam také tie priehradky na fľaše, na dudlíky, hryzátka, krémiky, plienky a vôbec všetky tie veci, ktoré si beriete so sebou. Je to taká materská kabelka a niekedy ladí s kočíkom. Je to roztomilý a praktický doplnok, ktorý kričí do sveta: Som matka! Vaša kabelka, pokiaľ to nie je to miniatúrne vydanie, vám splní tú istú službu. Aspoň so sebou nebudete ťahať štyri plyšové chobotnice, a tri hryzátka, ale prehodnotíte čo si fakt so sebou vezmete.

Topánky a šľapky pre deti, ktoré nechodia - Ak si chcete zamachrovať pred návštevou, tak prečo nie. Ak si chcete urobiť nejaké bábätkovské fotky a prídu vám topánky na bábätku roztomilé, nech sa páči. Ale navliekať mimino do šľapiek, keď ledva sedí, zvlášť ak nejde o tepelnú vrstvu je zbytočné.

Detská izba - Dlho potrvá, kým bude dieťa potrebovať samostatnú miestnosť. Nebude sa tam hrať, kým mama varí, nebude sa tam hrať, kým rodičia servírujú návšteve kávu s lineckým pečivom. Bude vám stáť za zadkom, čokoľvek budete robiť. V detskej izbe bude väčšinou vtedy, ak tam s ním bude aj niekto iný. Kto ocení detskú izbu sú rodičia, pretože tam môžu na konci dňa nazhŕňať všetky detské "nevyhnutnosti", ako sú napríklad hračky.

Kolíska/detská postieľka - Väčšina detí bude s vami s radosťou zdieľať vašu posteľ, či spia vo vaničke kočíka, alebo dokonca v autosedačke. Nie všetky deti. Niektoré deti svoju postieľku milujú. Ale možno zistíte, že postieľku netreba. Môžete si kúpiť posieľku, krásne obliečky, plachty, baldachýny, či iné príslušenstvo. Ale nie je to nutné, je to možnosť.

Fľaše a detský riad - A čím ho budem kŕmiť? Namiesto fľaše? Deti zvládnu chlipkať mlieko lyžičkou, alebo aj z hrnčeka. Teraz nemyslím tie špeciálne hrnčeky pre deti, ale normálny hrnček, hoci aj porcelánový. (Pozor na prekusnuté sklo).  A pozreli ste sa poriadne na svoje lyžičky na čaj? Majú ostré rohy? Ak nie, tak ich môžete kľudne použiť namiesto tých plastových. Dobre, nie všetky čajové lyžičky sa hodia pre dieťa, ale ak máte doma tie použiteľné, tak načo kupovať ďalšie? Ak máte radi farebné lyžičky z plastu, lebo sú ľahké a dobre sa umývajú, tak sa nimi kľudne zásobte. Ale je to iba voľba. To isté platí o plastových tanieroch a miskách.

Vanička, kýblik na kúpanie - Máte normálnu vaňu aj umývadlo? Tak máte možnosť kúpať dieťa podľa veľkosti tam alebo tam. Nemáte vaňu, iba sprchový kút? Skúste, či sa dieťa nebude chcieť sprchovať. Väčšinou sa nechce, ale skúsiť to môžete. Ak ste nedávno maľovali, ostal vám ten kýblik od farby? Treba ho poriadne umyť a môžete sa kúpať. Teda iba dieťa, nie rodič. Pre väčšie pohodlie ho možno vystlať froté uterákom.

Lehátka, vibračné stoličky, hracie deky, hojdačky, hopsadlá, ohrádky a chodúľky - Povedzme si úprimne, všetci vieme načo všetky tieto veci slúžia. Nie je to na vzdelávanie, ani na hranie, ani na rozvoj, ani pre bezpečie, ani na nič. Sú na to, aby sa dieťa zabavilo chvíľu samé a vy ste mohli ísť na záchod, alebo si konečne vypiť svoju "rannú" šálku kávy okolo druhej poobede. Smutné je, že väčšinou nefungujú. Obzvlášť nefungujú, ak patríte k rodičom, ktorí si skutočne oddýchnuť potrebujú. Ale však skúste.

Hračky - Už ste videli dieťa uprostred hračiek, ako sa hrá s nefunkčným diaľkovým ovládačom, kalkulačkou, či s plechovým hrnčekom, s ktorým ste za mlada chodili na čundre? A vy premýšľate, koľko tie hračky asi stáli a koľko vyhodených peňazí to bolo? A tak dobre, niekedy sa zadarí hračka s ktorou sa dieťa hrá. Ale ak by ste ju nemali, nenašlo by si dieťa niečo iné? Dobre, tak nebuďme hipisáci a nejaké hračky sú predsa  poriadku, ale aby bolo treba hrabľami hľadať dlážku, to už v poriadku nie je. Nejakú tú rovnováhu treba. Určite netvrdím, že máte hromadne odmietať všetky narodeninové a vianočné darčeky, či posunuté hračky, s ktorými sa už deti vašich známych nehrajú, či  si občas nespraviť malý výlet do hračkárstva. To nie.  Ak chcete dieťaťu kúpiť toho hovoriaceho psíka, tak mu ho kúpte. Ale pretože chcete, nie pretože už ho majú všetci a vám chýba do zbierky k hovoriacemu medvedíkovi, korytnačke, a interaktívnej chobotnici. Hračky nie sú Pokémoni. netreba ich zozbierať všetky.