utorok 26. marca 2013

KNIHA Veľká kniha o matke a dieťati - Elizabeth Fenwicková

Titul: Veľká kniha o matke a dieťati - Praktická príručka pre rodičov o gravidite, pôrode a o prvých troch rokoch života (nové, podstatne prepracované vydanie)
Autor: Elizabeth Fenwicková
Vydavateľ: PERFEKT, a.s.,  Bratislava
Rok vydania: 2006







Základná príručka veľkého formátu. Každý by mal mať aspoň jednu takúto, tak prečo nie napríklad túto. Nájdete tu informácie o celom priebehu zrodu nového človeka. Od úplného začiatku, kedy sa pár snaží otehotnieť, až po starostlivosť o dieťa. Informácie sú doplnené ilustráciami a farebnými fotografiami. V prvej časti sledujeme priebeh tehotenstva. Ďalej tu nájdeme prehľad vhodnej stravy, fyzických aktivít a riešenie rôznych problémov, tiež informácie o lekárskych prehliadkach. Nasledujú praktické rady, typu, čo si zabaliť do pôrodnice pre seba aj pre dieťa. Dozviete sa o priebehu pôrodných dôb a o rôznych technikách, ako si uľaviť od bolesti. Táto časť je zakončená popisom toho, čo sa deje počas pobytu v pôrodnici a tiež ako sa vrátiť do kondície. Druhá časť knihy sa venuje základnej starostlivosti o dieťa doma. Nájdete tu praktické rady, ako dieťa kúpať, ako s ním manipulovať, ako ho kŕmiť, ako riešiť niektoré jednoduché problémy. Tiež tu nájdete kapitolu o dojčení aj o kŕmení s fľaše. Nasledujú informácie o zavádzaní tuhej stravy, spánkovom režime. Pre úplné začiatočníčky je tu dokonca kapitola, ako obliecť body a dupačky a pár obrázkov o prebaľovaní. Kniha následne ponúka prehľad vývinových štádií po tretí rok. Tretia časť sa zameriava na tie zložitejšie problémy rodičovstva a to choroby a úrazy. Tu si prečítate, čo robiť, ak má dieťa teplotu, chrípku, či mumps. Na samom konci nájdeme strany s návodmi na prvú pomoc.

Úryvok: "Na skutočnosť, že budete mať dieťa, vás vlastne nič nemôže celkom pripraviť.Prvé týždne s vašim novorodencom, keď sa budete zoznamovať s touto novou bytosťou vo svojom živote a zvykať si na pocit rodičovstva, vám môžu pripadať, ako zmätený kolotoč nových skúseností a pocitov." str 76

Prečo si prečítať túto knihu:  Je to pekná kniha veľkého formátu. Ak si túto knihu kúpite budete v nej zaručene priebežne listovať celé tehotenstvo a aj nejaký čas potom. Je to komplexná obrázková príručka. Je dobré mať jednu doma.